Skip to content

Langkah-langkah untuk menukar tayar kenderaan anda.

Bahan-bahan yang diperlukan adalah:

  • Jack untuk mengangkat kereta
  • Pemutar jack untuk mengangkat kereta sehingga sebati
  • Spanar untuk melonggarkan nuts sehingga cukup rasa
  • Tayar spare

1. Mula-mula buka bonet kereta, dan cari alatan untuk menukar tayar seperti “jack”, dan pemutar skru. Biasanya terletak di bawah karpet bonet belakang kereta, bersama dengan tayar spare  dan juga park kereta anda di permukaan yang tegap macam jalan tar ke, simen, so time naikkan kereta nanti taklah terbenam. 

  •  
 

2. Buka penutup rim jika ada. Longgarkan penutup rim dengan mengumpil menggunakan skru driver, 
lakukan dengan berhati-hati bagi mengelakan kerosakan pada rim. Atau jika anda gagah, guna tangan pun boleh. 

3. Longgarkan “nuts” pada rim menggunakan spanar melawan arah jam.Tak perlu buka habis, cukup sekadar longgarkannya. 

4) Pasangkan “jack” untuk mengangkat kereta anda. Kedudukan “jack” diletakkan kira-kira 2 jengkal dari tayar. Pastikan “jack” masuk ke tulang kereta, dan ayuh saya putar halim mengikut arah jam. Putar sehingga tayar kereta cukup sebati untuk dikeluarkan. 

5) Buka nuts pada rim, dan boleh lah tukarkan tayar anda yang bocor itu dengan tayar spare yang disediakan. Size tayar spare tu memang kecil dari tayar normal sampai aku pun macam scary cukup kukuhkan tayar itu untuk menampung berat kereta ini. 

6) Bila tayar spare sudah diletakkan, pasangkan kembali “nuts” dengan tidak terlalu ketat. Turunkan “jack”, dan baru ketatkan nuts itu tadi. Pijak dengan kaki untuk memastikan cengkaman skru cukup kuat.

Open chat
1
Perlukan bantuan?
Selamat pagi
Boleh kami bantu anda :) ?